viset

Partneri na ViSet projektu prikazali su svoje radove tokom prestižnog Threshold Festivala koji se svake godine održava u Liverpulu. Pored predstava iz Španije, Italije i Velike Britanije posetioci festivala su mogli da pogledaju i predstavu "Super heroj našeg vremena", koju su zajednički realizovali Fakultet za menadžment iz Sremskih Karlovaca i Kulturanova kao organizacija partner na projektu.
ViSet je evropski projekat koji uključuje četiri partnerske zemlje Italiju, Veliku Britaniju, Španiju i Srbiju u trajanju od dve godine i koji će promovisati najsavremenije digitalne tehnologije koje u velikoj meri mogu doprineti izvođačkim umetnostima, s ciljem da se ukaže na mnogobrojne socijalne, ekonomske, trgovinske i kulturne prednosti koje tehnologija može ponuditi umetničkom stvaralaštvu. Ciljevi projekta su da se uz pomoć ovih tehnologija poboljša estetika i sveobuhvatno kulturno iskustvo, da se podstakne kreativnost umetnika i kulturnih radnika, proširi međunarodna saradnja i tržišta u kreativnom sektoru i stvore nove mogućnosti za zapošljavanje naročito žena.

"Superheroj našeg vremena" je pozorišna predstava po motivima romana " Kazohinia " koju je 1941. godine napisao Šandor Szathmari. Priča o putovanju, kulturnim šokovima, eksploataciji, društvenoj izolaciji i sukobima, gladi i polu, prikazana kroz brutalno jasne fizičke akcije, nalazi se u virtuelnom okruženju. Naša namera je bila da se u realnom vremenu stvori virtuelni set, sa kamerama na glavama izvođača, kako bi svi doživljaji, detalji i postupci bili prikazani kroz njihov pogled i fokus. Takođe planiramo da uključimo i publiku koje će postavljanjem svojih "selfija" kreirati kulise za scenografiju.

Predstava "Superheroj našeg vremena" gostovaće 6.-7. oktobra u Barceloni, 18.-19. oktobra u Srbiji, a 17.-18. novembra u Brescia, Italija.

Asocijacija Kulturanova, Preradovićeva 123/231, 21032 Petrovaradin, Srbija; info@kulturanova.org