viset Pozivamo Vas da od 17. do 19. oktobra 2016. godine prisustvujete prezentaciji performansa nastalih tokom dvogodišnjeg evropskog projekta „ViSet-upotreba novih tehnologija u teatru“. Opšti cilj projekta ViSeT je da promoviše korišćenje naprednih digitalnih tehnologija u različitim umetničkim formama i raznim kulturnim okruženjima, te da pokaže mnoge prednosti ovih tehnologija za umetnost. Projekat pomoviše korišćenje virtuelnih scenografija, uključujući korišćenje interaktivnih tehnologija, virtuelne i izmenjene realnosti i daljinski kontrolisanih aplikacija u izvođačkim umetnostima. Projekat uključuje četiri partnerske zemlje: Italiju, Veliku Britaniju, Španiju i Srbiju. Projekat su u Srbiji podržali Evropska Komisija kroz program Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj.

Program festivala:

17. oktobar, 17h – konferencija za medije, Amfiteatar Dositej Obradović, Fakultet za menadžment, Njegoševa 1a, Sremski Karlovci

18. oktobar, gimnazija „Laza Kostić“, Laze Lazarevića 1, Novi Sad, od 16.30h:
prezentacija performansa „Superheroj našeg doba“, Kulturanova i Fakultet za menadžement, Srbija;
nakon toga prezentacija Laba Akademije iz Breše, Italija

19. oktobar, gimnazija „Laza Kostić“, Laze Lazarevića 1, Novi Sad, od 16.30h:  
prezentacija instalacije „Hipernatural“, KònicThtr, Barselona, Španija;
nakon toga prezentacija performansa „Alhemičar“, The Lemon Collective i Bring The Fire Project, Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo

Biće nam drago da budete naši gosti na festivalu, a za sve informacije oko eventualnog zakazivanja intervjua sa nekima od učesnika ili organizatora stojimo Vam na raspolaganju.
Detaljnije informacije mogu se pronaći na zvaničnom sajtu projekta http://www.viset-project.eu ili dobiti putem Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. (Milan Vračar).

Detaljnije o pojedinačnim projektima:


SUPERHEROJ NAŠEG VREMENA - Kulturanova + FAM

superheroj  „Superheroj našeg vremena“ je inspirisan teatarskom predstavom baziranoj na knjizi „Kazohinia“ koju je Šandor Szathmari napisao 1941. Ova predstava je nastala kroz prethodni projekat Asocijacije Kulturanova „EXCEPT“. Priča o putovanju, istraživanju, socialnoj izolaciji, gladi i seksu, kroz brutalno jasne fizičke akcije, sada se nalazi u virtuelnom okruženju. Takođe je bilo zamišljeno da uključimo publiku da putem postovanja svojih selfija obogate scenografiju, imaju interupcije, kao i da putem glasanja pomoću smart telefona određuju akcije aktera. Odlučili smo se da koristimo kombinaciju dokumentarnog i snimljenog materijala sa radnjama koje se odigravaju uživo na sceni od strane istih aktera. Ekseperimentišemo sa mogućnostima prekidanja “jednostavne iluzije na pozornici” i kreiranja efekta koji nije samo fascinacija, nego reakcija na simultani humor i teror, požuda i gađenje, strah i smeh. Bilo kakva sličnost sa realnim i izmišljenim je – izmišljena i realna.
Ivan Pravdić, reditelj i dramaturg

 

 

LABA PERFORMANS UŽIVO


Laba perfomancePerformer hoda kroz augmentovanu realnost teatarskog proscenijuma i govori o ključnim koracima u razvoju životnog ciklusa, dok se na četvrtom zidu, koji ima ulogu platna za video projekciju, smenjuju slike iz života. Začeće, rođenje, rast, igra, mutacija, veze, bolest i smrt se evociraju u imaginativnom prostoru gde se umetnička mašta, umetnikovi pokreti i sekvence interaktivnih animacija uranjaju u teksturu reči i zvukova koji vibriraju na žicama arhetipa i ideja. Voda koja nas čuva u utrobi i potom prožima naše ćelije tokom staze postojanja, pojavljivanje i nestanak boja i svetlosti digitalnih slika, u odjecima muzike i ehoima poetskih fragmenata iz "Ossi di seppia", dela dobitnika Nobelove nagrade Eugenija Montale-a.
Ovu predstavu je razvila Otvorena Akademija lepih umetnosti u Breši, Italija, kroz aktivnosti Andrea Gentili-ja (umetnički direktor), Enza Gentilea i Paola Servi-ja. 

 

 

HIPERNATURAL. INSTALACIJA


Interaktivna audiovizuelna instalacija KònicThtr-a iz Barselone mikromapiranja, kao deo transmedia projekta Hipernatural. Hipernatural istražuje relaciju između individualnog – arhitekture i pejzaže. Arhitekton maketa služi da podrži projekcija evocirajućih slika koji će interreagovati sa zvukovima i pokretima publike.
Ova je predstava KònicThtr iz Barselone, umetničke platforme koja se fokusira na savremene kreacije na granici između umetnosti i novih tehnologija. Kònic thtr je internacionalno prepoznat po upotrebi interaktivnih tehnologija u kreativnim projektima. Njihovi radovi bili su predstavljeni u preko 30 država: MACBA, Mercat de les flors -Barselona-, Institut savremene umetnosti, Ikon Galerija, Tramway (Ujedinjeno Kraljevstvo), V2 (Holandija), ZKM, Podewill (Nemačka), Centre Pompidou/IRCAM (Francuska), Centro de la imagen, CNART and CCE, (Meksiko), CESC Pompeia i Abrace, Sao Paulo (Brazil), Teatar Mohamed VI, Kasablanka (Maroko), Tshekh/Proekt Fabrika, Moskva (Rusija), EMPAC i 3Legged Dog, Nju Jork (SAD), RokBund Muzej umetnosti, Šangaj i DanStorm, Peking (Kina), PIER2 Art Centre, Kaohsiung (Tajvan).

ALHEMIČAR


Alchemist„Alhemičar“ je saradnički performans između umetničkih kolektiva „The Lemon Collective“ i „Bring The Fire Project“ koji će ići na turneju Evropom u 2016. godini. Premijera ovog komada bila je na otvaranju festivala „Threshold“ 2016. godine u Liverpulu. „Alhemičar“ koristi animirane projekcije da poveća i istraži suštinske veze između performansa, pokreta i sakralne geometrije. Interaktivna LED svetla na štapu pokazuju obrasce i simetrije očigledne u manipulaciji objekata, tražeći da prevaziđu jaz između virtuelne i fizičke interakcije.
Lemon Collective (UK), Dennis Outten -frilenser vizuelni umetnik, umetnički direktor i majstor za rekvizitu koji je specializovao u obradi drveta, multimedijskim instalacijama i umetnosti performansa. On trenutno istražuje svoje veštine u kreativnoj upotrebi dronova, digitalnih medija, dizajnu virtuelnih scenografija,vođenju radionica i digitalne animacije. Szymon Mamys je iskusni performer sa vatrom i instruktor, koreograf i producent spectakularnih prikaza sa vatrom i svetlom, osnivač projekta „Bring the Fire“ i kreator Liverpool Fire Arts Festival-a. Alex Herring je frilens teatarski dizajner, specializovana za scenografiju, kostime i lutke.

Asocijacija Kulturanova, Preradovićeva 123/231, 21032 Petrovaradin, Srbija; info@kulturanova.org