Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Loading Theme Customizer. Please wait...

Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da Asocijacija Kuturanova od ove godine učestvuje u organizaciji Festivala pomirenja, zajedno sa Filozofskim fakultetom u Novom Sadu. Ovogodišnje, drugo po redu izdanje festivala, održaće se od 7. do 10. septembra u zgradi Filozofskog fakulteta.

Čini se da nikada nije bilo važnije i potrebnije da pričamo o pomirenju, mirnom suživotu i prevazilaženju posledica sukoba iz prošlosti. Veći deo populacije u pojedinim zemljama bivše Jugoslavije, koje su međusobno ratovale, nije spreman na priznavanje svojih zločina i to predstavlja veliku prepreku ka stvaranju demokratskog dijaloga koji bi vodio ka pomirenju. Na ovom tragu, put ka miru je preprečen nedostatkom objektivnog sagledavanja žrtava i posledica rata. Smatramo da bi edukacija mladih mogla biti ključ ka stvaranju toleratnog, demokratskog i slobodnog društva.

Stoga, osnovni cilj Festivala pomirenja jeste podsticanje mladih iz regiona na kritičko razmišljanje o temama koje se odnose na mir, pomirenje i interkulturalizam u regionu, koje nisu često prisutne u društvenom diskursu (ili ne na adekvatan način), kako bi izradili kapacitete za dalje delovanje kreiranjem intervencija/programa/aktivnosti za promociju pomirenja i jačanje participativnih demokratija u svom okruženju.

Paralelno sa Festivalom, planirano je održavanje letnje škole namenjene mladima iz zemalja Zapadnog Balkana i Hrvatske. Cilj ove aktivnosti je pokrivanje različitih oblasti o kojima se ne govori često u javnosti, kao i da se učesnicima predstavi ideja o pomirenju i da se o njoj promišlja. Neke od preliminarnih tema uključuju: seksualno nasilje u ratnim sukobima i njegove posledice, anti-ratni pokreti i njihovo delovanje danas. Program letnje škole predviđa i radionice psihodrame i muzičke radionice tokom kojih će se kreirati tekst i muzika na jednu od obrađenih tema.

Javni program Festivala pomirenja (diskusije, okrugli stolovi) posvetiće pažnju temama koje se obrađuju u letnjoj školi. Ovaj program će svake večeri pratiti jedan kulturno-umetnički događaj (npr. pozorišna predstava, koncert, izložba i sl.).

Više informacija uskoro.


Pin It